Kis irodalomtörténet – Nosztalgiázós könyvbemutató

Ficzayrol_diakoknak_sav

A Pedagógusok világnapja alkalmából október 5-én Nagy István fizikatanár érkezett iskolánk dísztermébe, hogy a diákok kezébe adhassa az általa szerkesztett Ficzay-könyvet, melyet két nappal korábban, az idei Véndiák-találkozón mutattak be. A könyvbemutatón a IX. C, X. A, XI. A, XI. B, XI. C, XII. A és XII. C osztályos diákok vettek részt, akik érdeklődve hallgatták a Ficzay Dénesről szóló történeteket, iskolánk egykori diákjainak tollából.

Középiskolás évei alatt Nagy István osztályfőnöke éppen Ficzay Dénes volt, s elmondása szerint Ficzay nagyon jól ismerte Aradot, igazi aradológus volt. Jó humorú, de szigorú és éles nyelvű pedagógusként ismerték, aki következetesen osztogatta a minősítéseket. Egyszerű tanár volt, akinek nem számítottak a külsőségek, viszont hatalmas tudással rendelkezett.

A rendhagyó irodalomórára keresztelt könyvbemutató felolvasással folytatódott, mégpedig interaktív módon. A diákok olvastak fel a kötetből egy-egy régi iskolás élményt, anekdotát, melyet Ficzay egykori tanítványai írtak. Ezekből a visszaemlékezésekből is kiderült, hogy a Tanár úr sosem fogadott el ajándékokat, s nem szerette, ha valamelyik diákja helytelenül írt vagy beszélt.

A nosztalgikus történetek után jutott még idő a kötet másik részét is bemutatni, mely a Ficzay-cikksorozatot adja közre. A neves magyar irodalmi személyiségekről írott cikkek 1970–1971-ben jelentek meg a Brassói Lapokban.

[Fotó: Bortoș Júlia, Ilona János]