90 éve született dr. Kovách Géza

Kovach_Geza_megemlekezes_sav

Szinte napra pontosan egy évvel a tavalyi Kovách Géza-emléknap után idén, október 2-án a rangos történész, néprajzkutató, közíró, tanár szakmai munkásságát feldolgozó kötetet mutatta be a Szabadság-szobor Egyesület. Az apropót Kovách Géza születésének 90. évfordulója adja, amelynek pontos dátuma december 22-re esik.

„A madárnak (…) szárnya van és szabadsága, az embernek pedig egyetlen szülőföldje és sok kötelessége.” Ezzel a Tamási Áron-idézettel nyitotta meg a rendezvényt Király András oktatási államtitkár, a Szabadság-szobor Egyesület elnöke, s a Csiky Gergely Főgimnázium Tóth Árpád termében összegyűlt hallgatóságot üdvözölve külön is köszöntötte a Békés Megyei Levéltár munkatársait (az est előadóit), illetve dr. Kovách Géza leányát és két unokáját. Az egykori történész kollégára emlékezve megjegyezte: Kovách Gézától akarva akaratlanul is tanult mindenki. S bár végig fájó seb maradt a számára, hogy nem lehetett egyetemi oktató, kutató, de életének utolsó másfél évtizedében, a rendszerváltás után mégis alkalma volt kutatni, cikkeket és könyveket megjelentetni.

Dr. Erdész Ádám, a Békés Megyei Levéltár igazgatója is kapcsolódott ehhez a gondolathoz, jelezvén, Kovách Géza az egyetemről való igazságtalan eltávolítása után is megfutotta tudományos pályáját, de úgy, mintha malomköveket akasztottak volna a nyakába. Gazdaságtörténeti, ipartörténeti, jobbágytörténeti, néprajzi munkái mellett a Bánság történetének témájában is ő tette le a legtöbb nóvumot az utóbbi 20 évben. A gyulai Dürer Nyomda kiadásában Válogatott tanulmányok címmel most megjelentett kötet épp e tudományos sokoldalúság méltó metszetét kívánja az érdeklődő olvasók elé tárni. De Kovách Géza „a levelesládák kutatója” is volt, komoly erőfeszítéseket tett Márki Sándor, Fábián Gábor, Salacz Gyula és mások hagyatékának feldolgozására. Mintegy 40, a levelezéssel kapcsolatos publikációja közül kiemelkedik a viszonylag kevesek által ismert Magyar élet a régi Bukarestben – levelestár a XIX. század második feléből című önálló kötet, amely az ELTE kiadásában 1996-ban jelent meg.

Czégé Petra levéltáros a betegség miatt távol maradó dr. Blazovich László üzenetét tolmácsolta, dr. Héjja Julianna Erika, a Békés Megyei Levéltár főlevéltárosa pedig dr. Kovách Géza néprajzi témáiról, útkereséséről tartott részletes, hivatkozásokkal, utalásokkal és idézetekkel gazdagított bemutatót. A Miltaller-Miskovits duó (Miltaller Lajos és Miskovits Tibor) klasszikus darabok részleteiből összeállított zenei intermezzóval örvendeztette meg a hallgatóságot.