A, B, D letudva. Következik a C!

Magyar_szobeli_2015_sav

Betűrejtvény? Nem, csupán az érettségi vizsga szóbeli/gyakorlati próbáinak betűjelei. „A” mint román szóbeli, „B” mint magyar (anyanyelv) szóbeli, „D” mint számítástechnika vizsga. Június 22-én, hétfőn, és 23-án, kedden a „C”-vel, vagyis az idegen nyelv próbával folytatódik az idei érettségi nyári vizsgasorozata. Lássuk röviden az eddigi eredményeket, és a további tudnivalókat. 

A XII. A, B és C osztály idei 69 végzőse közül 51-en iratkoztak be az érettségi nyári vizsgasorozatára. (16-an az augusztus eleji pótvizsgára maradtak, ketten pedig más okból nem kívántak érettségizni.) Az eddigi eredmények:
– június 8–9-én, a román szóbelin (A próba) 2 diák alsó-középfokú (Nivel mediu), 33 felső-középfokú (Avansat), 16 pedig haladó (Experimentat) minősítést ért el;
– június 10–11-én, a magyar szóbelin (B próba) 11 diák felső-középfokú (Avansat), 40 pedig haladó (Experimentat) minősítést ért el;
– június 15-én, a számítástechnikai készségek felmérésén (D próba) 39-en vettek csak részt, hiszen 12 végzősünk már korábban megszerezte az Európai Számítógép-használói Jogosítványt, vagyis az ECDL-oklevelet, s ezáltal mentesült a vizsgán való részvétel alól. (Erről néhány napja írtunk már.) A D próbán résztvevők közül minősítés nélkül (vagyis 0 és 10 pont közötti eredménnyel) senki sem maradt, sőt, valamennyi csikys vizsgázó 30 pont felett teljesített, tehát az alapfokú (Începător) minősítéstől is megszabadult; 12-en alsó-középfokú (Nivel mediu), 16-an felső-középfokú (Avansat), 11-en pedig haladó (Experimentat) minősítést értek el.

Június 22-én és 23-án az idegen nyelvi készségek felmérése (C próba) következik, amelyre a Csikyben összesen 45 diák jelentkezett. 39-en angol nyelvből, 6-an pedig német nyelvből fognak vizsgázni. Demeter Márk, Kovács Henrietta, Máthé Emese, Tóth Bianka és Tóth Blanka a XII. A-ból, illetve Lipták Márton a XII. C-ből a már korábban letett nemzetközi angol nyelvvizsga birtokában mentesül a C próbán való részvételtől.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is három „felvonásban” zajlik a nyelvvizsga:
1. a hallott szöveg értelmezése (20 percet tart) – hétfő délben, 12 órától
2. írásbeli vizsga (2 órát tart) – szintén hétfőn, 13 órától
3. szóbeli vizsga – kedden és szerdán (az angol nyelvvizsgásoknak), illetve szerdán (a német nyelvvizsgásoknak).

A terembeosztást valamennyi vizsgatípus esetén a földszinti hirdetőtáblán teszik közzé. Valamennyi vizsgatípusra a diákok legkésőbb félórával a feltüntetett időpont előtt jelennek meg.

A szóbeli vizsga kedden és szerdán is reggel 9 órakor kezdődik a könyvtárteremben (angol), illetve a 202-es teremben (német), erre a diákok a földszinti hirdetőtáblán kifüggesztett beosztás szerint jelennek meg, legkésőbb félórával a feltüntetett időpont előtt. Mindhárom idegen nyelvi próbára szükséges elhozni a személyi igazolványt, vagy, annak hiányában, az útlevelet.

Az angol nyelvvizsga eredményeivel, illetve a jövő hétre vonatkozó információkkal (írásbelik!!!) június 26-án, pénteken jelentkezünk. Sok sikert, érettségizők! 

/ Az alábbi fényképek néhány napja, a magyar szóbeli kezdete előtt készültek. /