Harcművészek a határontúliakért

Kung_Fu_2015_sav

Immár ötödik éve, hogy Budapesten megrendezték a Harcművészek a határontúliakért elnevezésű kulturális és sportnapot, amelyen ezúttal is részt vettek iskolánk diákjai egy kisiratosi csoporttal együtt. A rendezvény célja az, hogy a határon túli magyar fiatalok ízelítőt kapjanak a harcművész mesterek tudásából és közelebbről megismerjék a Wing Tsun sportágat. Azért, hogy ott lehettünk, elsősorban iskolánk volt diákjának, Bartha Róbertnek tartozunk köszönettel, aki egyébként rendszeresen tart Wing Tsun-órákat a Csikyben. 

Május 16-án reggel 7 órakor indultunk az iskola udvaráról. Budapesten Si-Fu Máday Norbert, a magyarországi Wing Tsun Kung-Fu meghonosítója fogadott minket, aki a szablyavívásról árult el sok hasznos információt. A program 12 órakor kezdődött, a mesterek bemutatójával, majd mi is megtanultunk néhány védekezési technikát. A gyakorlat keretében párokat alkottunk, mindegyik párra jutott egy-egy oktató, aki segített a támadásokat elsajátítani és végrehajtani. Ezután rövid szünetet kaptunk, amikor is elmentünk fagyizni a sarki cukrászdába. Bár kicsit furcsán hangzik, de hagyományos főzött fagyit ettünk. (Persze nem 100 fokon főtt fagylaltra kell gondolni!) Legtöbbünknek nem nagyon ízlett (citromos zsebkendő ízű J), de legalább megkóstoltuk.

Délután három órakor már vívni tanultunk. Ezúttal is rövid bemutató volt az elején, majd mi is kipróbálhattuk magunkat és oktatóink segítségével gyakorlatba ültettük mindazt, amit láttunk. Az esetleges sérülések elkerülése végett fából készült szablyákkal tanultuk meg a mozdulatokat, de akadt köztünk olyan is, aki a fémszablyát is kipróbálta. A jó hangulatú programot egy hagyományos köszönéssel zártuk, majd csoportképet készítettünk.

Maradt időnk ellátogatni a Hadtörténeti Múzeumba is, ahol a kiállított múzeumi tárgyakon keresztül megelevenedett előttünk történelmünk. Este 7 órakor indultunk vissza Aradra, s az úton a Monte Cristo grófja című filmet is alkalmunk volt megnézni.

Köszönjük a harcművész mestereknek a vendéglátást, az érdekes harcművészeti bemutatót és az izgalmas gyakorlatokat, valamint kísérő pedagógusainknak, László Anett tanárnőnek és Leib György tanítónak a gondoskodást. A kirándulás csikys résztvevői a következők voltak: Csiapó Vivien, László Tamás, Tóthpál Eszter (VI. A), Biró Endre, Gál Ruth, Nemczov Brigitte, Sipos József (VIII. A), illetve Antalfy Norbert, Györki Róbert, Horváth Dávid, Mezei Norbert, Solyom Renáta és Stelea Gabriel (IX. C).

« A 2 »