Magyar országos tantárgyverseny Zilahon

Mikes_Kelemen_orszagos_Zilah_2015_savAz elmúlt hét végén, április 9–12. között rendezték meg a Mikes Kelemen Magyar Nyelv és Irodalom Tantárgyverseny országos szakaszát Zilahon. Arad megyét idén heten képviseltük ezen: Back István Levente, Sisa Csenge (V. o.), Mészáros Letiţia (VII. o.), Kurunczi Viktória (VIII. B), Tóth Yvett (IX. A), Ilona Eszter (XI. A) és Kovács Henrietta (XII. A). Sisa Csenge a Pécskai 2-es számú Általános Iskola tanulója, a többiek a Csiky Gergely Főgimnázium diákjai.

Csapatunk csütörtök reggel bátran nézett elébe a hosszú buszozásnak Zilahig, Bölöni Péter tanár úr kíséretében. Megérkezésünk után részt vettünk a megnyitón, ahol az érdekesebbnél érdekesebb beszédeket és köszöntéseket hallgatva pihenhettük ki az út fáradalmait. Minket a Wesselényi Református Kollégium bentlakásában szállásoltak el, ahol természetesen korán lefeküdtünk, hogy másnap a versenyen minél jobban tudjunk teljesíteni.

A tételek eléggé nehéznek bizonyultak, ám minden erőnket beleadva ültük ki a rendelkezésünkre álló 2 vagy 3 órát. A verseny után már teljesen megkönnyebbülve mi, V–VIII. osztályosok ellátogattunk Krasznára, ahol egy jó hosszú és izgalmas városnézés után kézműveskedtünk és néptáncokat sajátítottunk el, mialatt a IX–XII.-esek dr. Balázs Imre József előadását hallgatták meg Hervay Gizella költészetéről, majd pedig a LÁTÓ szépirodalmi folyóirat szerkesztőivel, szerzőivel (Demény Péter, Dimény Lóránt, Kovács András Ferenc, Szabó Róbert Csaba, Vida Gábor) találkoztak.

Szombaton a zsibói Wesselényi-kastélyba és az ott található botanikus kertbe, illetve Szilágycsehbe látogattunk el, és a finom ebéd, illetve az egész napos kirándulás után fáradtan hallgattuk végig László László előadását Kincs Gyuláról. Újabb séta következett a kollégiumba, ahol végre megtudtuk az eredményeket.

A díjkiosztó ünnepség vasárnap reggel vette kezdetét a Vigadó dísztermében. Miután átvettük díjainkat – Sisa Csenge (V.) dicséretben, Kurunczi Viktória (VIII. B) pedig különdíjban részesült –, búcsút vettünk a zilahiaktól, akik nagyon kitettek magukért a verseny és a szabadidős programok megszervezésében. A hazaút kissé bonyodalmas volt, hiszen visszatérésünk időpontja éppen az ortodox húsvétra esett, és emiatt töröltek minden buszjáratot, de valahogyan mégis megoldottuk az utazást. Mindenki fáradtan tért haza, mind fizikailag, a hosszú út miatt, mind pedig szellemileg, a verseny és a sok előadás miatt, amelyek igazán lekötöttek minket, de egyúttal ki is merítették energiatartalékainkat. Remekül éreztük magunkat, sok új emberrel ismerkedtünk meg, és egyáltalán nem bánta meg senki sem, hogy részt vehetett a magyar tantárgyverseny országos szakaszán.

Szerencsére jövőre, az aradi versenyzőknek nem kell megtapasztalniuk az utazás fáradalmait, hiszen a verseny országos szakaszát Aradon, a Csikyben fogják megrendezni!

Viszlát tehát jövőre, Aradon!

[Fotó: Ilona Eszter]