A napfogyatkozásban gyönyörködtünk

Napfogyatkozas_2015_marcius_20_sav

A hét utolsó napjának, a tavasz kezdetének, no meg a részleges napfogyatkozásnak is örültünk ma a Csikyben. Főleg a kisebbek jöttek izgalomba a különleges égi eseménytől, de a szünetekben a középiskolások is szép számban gyönyörködtek a fogyó napkorong látványában. 

Már kevéssel fél 11 után, a napfogyatkozás kezdetekor figyelő szemek követték a ritka csillagászati eseményt. Cirják Márta tanító néni vízzel töltött vedreket hozott ki, és elsős tanítványai a víz felszínén keresztül nézhették a napfogyatkozást. A nagyszünet után aztán egyre több kis- és nagydiák áramlott ki az udvarra, és osztályfőnöke, tanára kíséretében, a rendelkezésre álló eszközökkel (hegesztőszemüvegből kiszerelt üveg, illetve az 1999-es teljes napfogyatkozás idejéről kifogástalan állapotban megmaradt speciális szemüveg) figyelte a Hold által részlegesen eltakart Napot.Hamar kiderült az is, hogy egy több helyen átlyukasztott papírlap nem is egy, de sok kicsi fogyó napkorongot tud vetíteni az alá tartott másik papírlapra. (Tésztaszűrőt senki sem hozott, bár azzal egész napkorong-sereget lehetett volna kivetíteni.) A lényeg, s ezt a szürkéskékre váltó égbolt miatt picit fakóbb fényképek is igazolják: mindenki nagyon élvezte a március 20-i napfogyatkozást.

Románia területén több részleges és gyűrűs napfogyatkozás is megfigyelhető lesz még e század folyamán (a legközelebbi alig 5 év múlva, 2020. június 21-én), teljes napfogyatkozásra viszont 2081. szeptember 3-ig kell várniuk a türelmes csikyseknek. (Akik addigra, ha megérik, már kivétel nélkül nyugdíjas nénik és bácsik lesznek és unokájuknak fogják reszkető kézzel mutogatni a sötétre váltó napkorongot. Hát, ez van.)

Láttad a pénteki napfogyatkozást?

Eredmények

Betöltés ... Betöltés ...