‘123456’, ‘password’, ‘superman’ és társai – 2014 leggyakoribb jelszavai [Netkurkász]

password1Jelszó (kulcsszó, password): egy biztonsági kód, jelsorozat, amelyet valamilyen azonosításhoz használunk. Jó, ez nem újdonság, manapság (majdnem) mindenkinek van facebook-profilja, vagy legalább egy email-postaládája, ahol elengedhetetlen a jelszó használata. (Hogy a PIN-kódokról, munkahelyi belépéskor, riasztó rendszereknél használatos jelszavakról stb. ne is beszéljünk.) 

Az sem újdonság, hogy alaposan oda kell figyelni, milyen jelszót találunk ki és használunk. Miért? Hogy ne kerüljünk fel a fekete listára. Milyen fekete listára? Hát a SplashData biztonságtechnikai cég által évente kiadott legrosszabb jelszavak listájára.

password2A pálmát 2014-ben is az 123456  vitte. Jó, ugye? Hát nem, nem az. (Ha ezt használod, az übertotálgáz, rögtön cseréld le, hisz mindenki ismeri!!!) De ott van még az első huszonötben a password, a qwerty, a baseball, a football, a superman, a batman és társai. Na jó, és mégis milyen a valóban jó jelszó, amivel nem fog cikizni a SplashData? Nagyon röviden: hosszú (8 karakter vagy több!), értelmetlen és bonyolult. Igen. Kisbetűk, nagybetűk, számok, írásjelek jóóól összekeverve. Semmiképpen sem személynevek (Mucuska, Rucuska, Cicamica stb.), és nem ugyanaz a jelszó minden weboldalon. Részletesebben a megfelelő jelszóválasztásról: itt. Vagy itt. Vagy az infoórákon!

És akkor egy indiszkrét kérdés:

Mi a kedvenc jelszavad?

Eredmények

Betöltés ... Betöltés ...