Mesés képeket készített a Hubble űrteleszkóp [NETKURKÁSZ]

Eagle_nebula_pillars_2014_oldalA Hubble űrtávcső egy csillagászati műhold, az amerikai Nagy obszervatóriumok sorozat (Hubble, Compton, Chandra, Spitzer) első tagja. Infravörös, ultraibolya és látható sugárzástartományban rögzít fényképeket, mégpedig nagyon tisztákat és éleseket, hiszen a légkör fölött, annak zavaró hatásait kizárva vizsgálja a csillagokat. Nevét Edwin Hubble csillagászról kapta, aki a világegyetem tágulását kutatta.

A Föld körül, közel 650 kilométeres magasságban keringő Hubble űrteleszkóp az emberiség eddigi legsikeresebb eszköze az égi csillaggyárak kémlelésében. 1990. április 24-én bocsátották fel, működése során számos információt szolgáltatott a fekete lyukakról és a mi Napunknál nagyobb csillagok kataklizmaszerű pusztulását is megörökítette. És még sok minden mást is. 

A Hubble szolgáltatott elsőként pontos, részletgazdag képeket különböző csillagok gáz- és porfelhőből való születéséről. Modulárisra tervezték, hogy a pályán keringő műhold alkatrészeit az idő és technika előrehaladtával újabbakra és jobbakra cserélhessék. A fejlesztésekkel nem csak a műszer megbízhatóságát növelték, de minden alkalommal javult a tudományos adatok minősége is.

Eagle_nebula_pillars_1995Az űrteleszkóp a modern tudomány csodáinak egyike, viszont már többször tervezték a megsemmisítését, hogy egy újabb, tökéletesebb változatát, a James Webb űrtávcsövet küldjék fel helyette. Mivel azonban még mindig bámulatosan jó képeket készít, a határidőt kitolták 2018-ra, akkor fogják a Csendes-óceánba irányítva megsemmisíteni.

Idén januárban jelentette be a NASA, hogy a Hubble 2014-ben újra megörökítette a Földtől 6500 fényévre lévő Sas-köd egyik részletét, a Teremtés oszlopait, és a korábbi, 1995-ös képeknél sokkal szebb és részletgazdagabb felvételt készített róla.

És még két hasznos link a Hubble iránt érdeklődőknek:
http://natgeotv.com/hu/a-hubble-urtavcso/tartalom
http://www.hirado.hu/2015/01/06/a-hubble-ismet-lefotozta-a-teremtes-oszlopait/