Indul a III. Bánsági kisfilmfesztivál

BK3_sav

A temesvári Szórvány Alapítvány idén is meghirdette a Balassi Intézet támogatásával a III. Bánsági kisfilmfesztivált. A program keretén belül temesvári és aradi IX–XII. osztályos tanulók szakkörökön vesznek részt 6 hónapon keresztül, majd az elkészült munkákat júniusban fogják bemutatni a kisfilmfesztivál keretén belül. 

A program fő célja a térség diákságának helyi és magyar emlékhelyekhez, értékekhez való kötődésének erősítése, továbbá a kisebbségi identitásépítésének elősegítése.

Akárcsak tavaly, a szakkörökön legfeljebb 20 diák vehet részt, 10 diák a Bartók Béla Elméleti Líceumból, illetve 10 diák a Csiky Gergely Főgimnáziumból. A kisfilmes csoportok már tavaly decemberben kialakultak. Nálunk, a Csikyben a következő diákok fognak kamerát ragadni és kisfilmet készíteni: Bacsilla Sándor (X. A), Bortoș Júlia, Burkus Ana Izabella (XI. C), Csomós Ferenc Roland (X. A), Kecskés Márk (IX. C), Kurunczi Enikő, Mészár Zsófia (IX. A), Ruscsánszky László (X. C), Tóthpál Béla (XI. A), Zsámbok Zoltán (X. A). 

Az idei téma különösen izgalmas és nehéz: Városom magyar személyiségei. Nem történelmi helyszíneket, épületeket kell majd tehát megközelíteni, „becserkészni”, hanem embereket, érdekes embereket, akiknek az élete, tevékenysége „filmszalagért” (memóriakártyáért stb.) kiált.

Az aradi csoport január 27-én, kedden tartotta alakuló gyűlését az I. emeleti informatika laborban. Vendégünk volt Ujj János helytörténész, az iskola volt tanára, igazgatója, Pálfi Kinga televíziós szerkesztő és László Ferenc operatőr. Pálfi Kingától és László Ferenctől hasznos tanácsokat hallhattak a résztvevők a portréalany kiválasztására, megfelelő bemutatására vonatkozólag, Ujj János pedig aradi személyiségek listáját állította össze a kisfilmes diákok számára. Akik közül néhányan már sejtik, hogy kiről szeretnének portréfilmet készíteni, a többiek pedig a következő néhány hétben kell hogy majd döntsenek erről.

A csikys kisfilmesek munkáját a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. központi pályázatán elnyert támogatás teszi majd gördülékennyé.

(Kecskés Márk betegség miatt hiányzott a keddi tevékenységről, ezért a kisfilmes gárdáról most nem készült beállított csoportkép. A következő beszámolóban az is lesz majd.)

[Képek továbbítása: most még csak a billentyűzet jobbra, illetve balra mutató gombjával. Hamarosan újra működik majd az egérkés kattintás is!]