Karácsonyi vásárosok voltunk a budapesti karácsonyi vásáron – A XI. A adventi műsora Budapesten

Advent_Budapesten_sav

December 12–15. között az a megtiszteltetés érte osztályunkat, hogy Budapest Főváros Önkormányzatának vendégei lehettünk, és részt vehettünk a Városháza parkban megrendezett Advent Budapesten című téli fesztiválon és karácsonyi vásáron. A Határon túli iskolások hétvégéjén felvidéki és délvidéki diáktársainkkal köthettünk ismeretséget és velük együtt léphettünk fel. A Nagykaposi Gimnázium és a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium tanulóival öröm volt együtt lenni, drukkolni egymásnak.

December 12-én a XI. A osztály 12 vállalkozó szellemű és ráérő tagja osztályfőnökünk, Ruja Ildikó tanárnő kíséretében elindult Budapestre, tarsolyában a hosszadalmas munka és nem kis izgalom árán összeállított karácsonyi műsorral. (Köszönet Éder Enikő színművésznek a remek rendezői ötletekért!) Szállást festői környezetben, a Svábhegyen található Gennaro Verolino Általános Iskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola és Kollégiumban kaptunk. Még első délután elkeveredhettünk a Vörösmarty téri és Váci utcai karácsonyi vásári forgatagban, megcsodálhattuk a számtalan kézműves terméket, amellyel az árusok a vásárlókat bódéikhoz csábítgatták. Este ismerkedős kvízjátékban volt részünk, amelynek ötletgazdája és játékmestere Németberta Sándor vezető főtanácsos, ifjúsági szakreferens és a mi vendégszereplésünk főszervezője volt. A Budapestről szóló kérdések megválaszolása közben a másik két csoport tagjaival is megismerkedhettünk, hiszen vegyes csapatokban küzdöttünk a sikerért.

Másnap volt az első fellépésünk; a Karácsonyi vásár című darabot adtuk elő, amelyben Jézus, az üdvözítő kegyelmet és örök életet kínál a vásárban kavargó sokaságnak, de az emberek elutasítják, így végül csak egy valaki kapja meg, hiszen csak ő bizonyult fogékonynak rá. A vége mégis reményteljes, mert ez az ember végül tovább adja a többi embernek is. Mindenki izgult egy kicsit, de ennek ellenére a produkció nagyon jól sikerült. Később, a másik két határon túli csoporttal együtt elmentünk az Operaházba, ahol kiváló helyekről nézhettük meg Csajkovszkij A diótörő című balettjét. Az impozáns előadás az egész csapatot lenyűgözte, hiszen többségünknek újdonság volt élőben a balett. Nagyon szépen köszönjük a szervezőknek ezt az élményt. Fantasztikus volt.

Vasárnap délelőtt szabad program volt, így hódoltunk korunk népbetegségének, a bevásárlási láznak, és lelkesen szereztük be otthoni szeretteink számára a „vásárfiát”.

Délután sor került a második előadásra, s az azt követő közös gyertyagyújtásra. A Városháza parkban egy hatalmas adventi koszorú áll a fűtött Üvegház előtt, és minden adventi vasárnapon, ünnepi keretek között gyújtják meg rajta a soron következő hatalmas gyertyát. A gyertyagyújtás alatt a Csendes éjt énekeltük közösen a nagykaposi és szabadkai csoport tagjaival, s meggyújtottuk a kezünkben lévő kicsi gyertyát is (bár ennek néhány hajszálunk is áldozatul esett). Fellépés után ismét megnéztük a karácsonyi vásárt, ez egyszer a Bazilika téren, ahol a fényszínház egyik előadásában is gyönyörködhettünk.

Sajnos minden jó véget ér egyszer, eljött december 15-e, a hazaindulás napja. Korai felkelés után, álmosan, de sok szép élménnyel gazdagon indultunk haza. Az osztály és osztályfőnökünk nevében is köszönöm a szervezőknek a meghívást, a kedves vendéglátást, és azt, hogy ottlétünk alatt fantasztikus programokkal leptek meg minket. 🙂

[Fotó: Ilona Eszter]