Interaktív történelemóra a Csikyben

Magyar_harci_eszkozok_sav

Ma, szerda reggel az iskola dísztermében összegyűlt diákok időutazáson vehettek részt, persze csak a fantázia segítségével. Egy különleges vendég vezette az időutazást, mégpedig dr. Hidán Csaba László régész-történész, a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karának egyetemi adjunktusa, aki harcművészetet is oktat az Aranyszablya Történelmi Vívóiskolában.

A „történelemtanárunk” öltözékével és harci felszerelésével már az első percekben lenyűgözte a közönséget. Bevezetőként a magyarok jelentőségéről a világtörténelemben, illetve a honfoglalásról mesélt nekünk. Ezt követte az „óra” azon része, melyet a legjobban élveztek a nézők. Dr. Hidán Csaba László részletesen bemutatta nekünk a magyarok korabeli harci eszközeit, a szablya, a fokos, az íj és a korbácsbuzogány használatát,  illetve öltözéke részeit. 

Fegyvereit a kíváncsi gyermekszemek legnagyobb örömére be is mutatta nekünk, beleértve azok használatát is, mégpedig diáktársainkon, persze csak látszólagosan. Vendégünk nagy sikert aratott a közönség körében. A kisebb és a nagyobb osztályok tetszését is elnyerte a bemutató, mellyel az előző napokban Szatmárnémetibe, Nagykárolyba, Nagyváradra és Nagyszalontára is eljutott, a következő helyszín pedig Temesvár lesz.

[Fotó: Pattus Dorottya]