Ballagás 2019 – előválogatás

ballagas_2019_elo_sav

Sorakozó, kisharang, levonulás… majd megtorpanás az iskola ajtajánál. Merthogy kint eleredt az eső, szegény szülők és meghívottak már javában áznak, mi lesz most. Rövid tanakodás után életbe lép a B-terv: irány a belvárosi református templom. 18 év után (2001-ben is ott volt) újra az iskolához közeli templomban kerül sor a ballagási ünnepségre. Csak a hagyományos lufieregetésre térnek vissza az iskolaudvarra ünnepeltek és ünneplők (lásd a címlapfotót), de utána sem árt sietni, hisz félóra múlva már újra zuhog az eső. 

A rendhagyó ballagás izgalmairól, az ünnepség részleteiről és a díjátadásról hamarosan részletesen beszámolunk. Addig következzen egy fotó-előválogatás 2019. május 31. délelőttjéről, amely biztosan emlékezetes marad a csikysek számára.

[Fotó: Ilona jános]

« 1 A 2 »

„Ide lábam, ne tova…” – már tizenegyedjére!

neptancgala_2019_sav

Május 28-án, kedden került sor iskolánk idei néptáncgálájára, melynek idén is a Ioan Slavici Klasszikus Színház nagyterme adott helyet. Csakúgy, mint eddig minden évben, a színház zsúfolásig megtelt; érdeklődő szülők, nagyszülők, családtagok, pedagógusok és diáktársak foglalták el a székeket.

A műsort idén a legnagyobbak kezdték, akik kalotaszegi csárdást, szaporát és legényest táncoltak, őket pedig rendre a két előkészítő, az I., illetve a II. osztályos kisdiákok követték énekekkel, táncokkal, gyermekjátékokkal. Utánuk a Khell Jolán tanító néni által felkészített Kispacsirták következtek, akik népdalokkal arattak lelkes tapsot, majd a harmadikosok álltak színpadra népi játékfűzérekkel, tréfás verbuválással, karádi és rábaközi táncokkal kápráztatva el a nézőket. A IV. osztályosok kalocsai táncokat mutattak be, már párban is táncolva.

Kecskés Lóránt (XII. A), az iskola néptánccsoportjának egyik alaptagja lőrincrévi pontozóval állt a színpadra, majd Szabó Csilla zenetanár vezetésével iskolánk kórusa következett, dunántúli népdalcsokorral. Az énekhangot négy csikys diák, Szabó Tamás, Bella Viktória, Almási Dóra és Torma Alex citerajátéka kísérte. Györgyfalvi legényes táncot is láttunk, nem csak fiúk, hanem egy 12 éves lány, a békéscsabai Ardelean Ágnes bemutatásában.

Rábaközi táncokat mutatott be egy V–X. osztályos tanulókból álló vegyes csoport, Zámbori Renáta, iskolánk volt tanulója segítségével, utánuk vajdaszentiványi táncokat láthattunk a ballagó diákok előadásában. A műsor végéhez közeledve, Sztankó Károly néptáncoktató és a ballagók egykori tanító bácsija, Khell Levente pedagógus köszönt el a végzősöktől: Bitai Vivien, Kurunczi Viktória, Spier Szilvia, Kecskés Lóránt és Nagy Tamás utoljára léptek fel csikys diákként a néptáncgálán.

Spier Tünde igazgatónő mondott köszönetet Sztankó Károlynak, a táncos diákoknak, pedagógusaiknak és szüleiknek, majd pedig következhetett a finálé: általános és középiskolás diákok együtt táncoltak magyarpalatkai táncokat, szökős, sűrű magyar, sűrű csárdás és korcsos részekkel megfűszerezve a koreográfiát.

[Fotó: Ilona János]

« 1 A 4 »


További fotók a néptáncgáláról Zabojszky-Horváth Gábor facebook-oldalán találhatók! Köszönjük a megosztást!


 

 

Csillagszerzőn voltunk

csillagszerzo_sav

Idén május 17–19-én rendezték meg a Csillagszerző Matematikaverseny országos szakaszát Nagyváradon. Arad megyét három diák képviselte: Budacsek Tímea (V. B) és Nyári Tamás (VI. A) a Csiky Gergely Főgimnáziumból, illetve Szabó Sára (VIII. o.) a zimándújfalui Móra Ferenc Általános Iskolából.

Pénteken 10 órakor érkeztünk meg Nagyváradra Czeglédi Csilla tanárnő kíséretében. Előbb a Sebes-Körös partján sétáltunk, majd megnéztük a nagyváradi várat. 14 órára visszamentünk az Ady Endre Elméleti Líceumba és elfoglaltuk a szállásunkat. 18 órától kezdődött a megnyitó a Mihai Eminescu Elméleti Líceum dísztermében, ahol többek között azt is megtudtuk, hogy ennek a versenynek az országos szakaszán 72 diák vesz részt 14 megyéből. Vacsora után visszatértünk a szálláshelyünkre.

Másnap, szombaton reggel 10 órától kezdődött a verseny a Szacsvay Imre Általános Iskolában. Két óra állt rendelkezésünkre, hogy öt furfangos feladatot megoldjunk és a részletes megoldást leírjuk. Délután várost néztünk, este pedig a várban a múzeumok éjszakáján voltunk.

Vasárnap került sor a díjkiosztóra. Budacsek Tímea IV. helyezett lett és Csillagszerző dicséretet érdemelt ki, Nyári Tamás és Szabó Sára pedig VI. helyezést ért el.

A verseny nagyon jó volt, reméljük, hogy jövőre is részt vehetünk majd rajta.

[Fotó: Czeglédi Csilla]

« 1 A 2 »

Korábbi csikys végzősök figyelmébe

Iskolánk korábbi végzős tanulói május 29-én, 30-án és 31-én (szerdán, csütörtökön és pénteken) naponta 7,30 és 9,30 óra között iratkozhatnak be a 2019-es érettségi nyári vizsgasorozatára a Csiky Gergely Főgimnázium titkárságán.

Az érettségi szabályzata szerint valamennyi korábbi végzős 2 alkalommal ingyen vehet részt a vizsgasorozaton, azután pedig minden vizsga 50 lejbe kerül.

Beiratkozás a Kincskereső óvodába

kincskereso_ovoda_sav

Közeledik a tanév vége, és ezzel párhuzamosan megkezdődött a beiratkozás a Kincskereső óvoda kiscsoportjába. Nagy szeretettel várjuk a kiscsoportba azokat a gyermekeket, akik szeretik a meséket, verseket és dalos mondókákat, akik szívesen töltenek játékos órákat hasonló korú gyerekekkel, akik szeretnek énekelni, és, ami a legfontosabb, játszva tanulni.

A 2019–2020-as tanévre való beiratkozáshoz szükséges kérvényeket a Csiky Gergely Főgimnázium titkárságán lehet leadni, naponta 9,00–15,00 óra között, az alább felsorolt időpontokban: első szakasz – 2019. május 20-tól június 14-ig; második szakasz – 2019. június 24-től július 26-ig (a fennmaradó üres helyekre); kiegészítő szakasz – 2019. július 29-től augusztus 30-ig (a fennmaradó üres helyekre).

A beiratkozáshoz szükséges iratok:

  • típuskérvény;
  • a gyermek születési bizonyítványa (eredeti példány és másolat);
  • mindkét szülő/gyám személyi igazolványa (eredeti példány és másolat);
  • mindkét szülő/gyám munkaviszonyáról szóló igazolás;
  • elvált szülők esetén a gyermek elhelyezéséről szóló bírósági határozat;
  • egészségügyi igazolás a családorvostól, igazolva, hogy a gyermek közösségben tartózkodhat, valamint az oltásokról szóló bizonylat;
  • az első óvodai napon a koproparazitológiai vizsgálatról és a garatvizsgálatról szóló igazolás is szükséges, utóbbi érvényessége 2-től és 7 napig tart.

Az óvodai kiscsoport családias, otthonos környezetét reggel 7 órától 17 óráig lehet élvezni. Bővebb információért forduljanak nagy bizalommal Garai Melindához, a 2019–2020-as kiscsoport óvónéniéhez a 0744-146406-os telefonszámon, vagy a Csiky Gergely Főgimnázium titkárságához.

A Kurutty országos döntője Aradon

kurutty_orszagos_arad_sav

Idén már 21. alkalommal rendezték meg ezt az elemi osztályos diákok által kedvelt általános műveltségi vetélkedőt. Tavaly az utolsó fordulót a Csiky Gergely Főgimnázium Párducok nevű csapata nyerte meg: Budacsek Tímea, Veres Zsombor, Kiss Cintia és Tamás Lőrinc, Almási Valéria tanító néni irányításával. Győzelmük nyomán a Kurutty idei országos szakaszára nálunk, a Csikyben kerülhetett sor május 18-án, szombaton.

A tavalyi győztes csapat egyik tagja, Tímea idén már ötödikes, így a helyét Kranowszky-Nagy Szilvia vette át. Az Arad megyei fordulót idén a Hős Liga csapat nyerte, melynek tagjai Böszörményi Kristóf, Varga Lóránd Tamás, Bíró Mátyás, Tapasztó-Gujdár Péter. Így a Csikyt két csapat képviseltethette a döntő fordulón. A két csapatot Khell Jolán, Kurunczi Enikő, Fekete Karolina, Viszhányó Aranka, Khell Levente és Leib Gáspár György készítette fel. A tanítók nagy segítséget kaptak a szülőktől is, akik kivették részüket a felkészülésben, plakátkészítésben is.

Május 17-én, péntek délután az ünnepi megnyitón találkozhattak a résztvevők: a 10 csapat tagjai, kísérők, szülők és meghívott vendégek. Az Aranyág (Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum, Nagyvárad), a Fortuna (Szacsvay Imre Általános Iskola, Nagyvárad), az Ászok (Báthory István Elméleti Líceum, Kolozsvár), a Brekiék (Kelemen Didák Általános Iskola, Kézdialmás), a Perje (Fráter György Általános Iskola, Gyergyóremete), az Unkák (Liviu Rebreanu Általános Iskola, Marosvásárhely), a Lengeőrök és a Madárkák (Kölcsey Ferenc Főgimnázium, Szatmárnémeti), illetve a Párducok és a Hős Liga (Csiky Gergely Főgimnázium, Arad) számára Vékony Zsolt József tanár úr és az általa felkészített énekkar teremtett jó hangulatot. A csapatok bemutatása és néhány köszöntő után következhetett a szállások elfoglalása és a vacsora. És persze az izgalom a másnapi verseny miatt.

Szombat délelőtt a Tóth Árpád teremben folyt a verseny. Nem hiába általános műveltségi versenyről van szó, mindenhez kell érteni: matematikához, magyar nyelvhez, angolhoz. A csapatok az érdekes feladatlapokon kívül angol nyelvű jeleneteket mutattak be, kézügyességüket pedig a nádból készített házikó igazolta. Mindez a természetvédelem témában és a „Merj nagyot álmodni!” jelszó alatt. A szülők és pedagógusok végig izgulhatták csemetéik minden mondatát, mozdulatát. Az ebéd után dr. Muntean Tibor történelemtanár vezetésével városnézésre került sor. Délután öt órakor pedig kiderült, hogy idén kinek sikerült a legjobbat nyújtania. A győzelmet idén a Kölcsey Ferenc Főgimnázium Lengeőrök csapata szerezte meg, így a 2020-as Kurutty vetélkedő döntőjét Szatmárnémetiben fogják megszervezni. Rajtuk kívül is minden résztvevő remekül szerepelt, s korát meghazudtoló módon oldotta meg a feladatokat. Az aradi Hős Liga csapatnak – Böszörményi Kristóf (I. osztály), Varga Lóránd Tamás (II. o.), Bíró Mátyás (III. o.), Tapasztó-Gujdár  Péter (IV. o.) – a második helyre sikerült jutnia s ezzel egyhetes illyefalvi tábort nyertek. De senki sem távozott üres kézzel: értékes könyvek, hátizsákok és persze kirándulási lehetőségek jelentették a jutalmakat. A díjátadó ünnepi hangulatát fokozta az ünnepi műsor, melyen a Khell Jolán tanító néni által felkészített Kispacsirták éneke, a IV. osztály tánca és a szavalatok igazolták, hogy bár itt, a szórványban kevesen vagyunk, de annál nagyobb szívvel végezzük a munkánkat.

Egy ilyen verseny nagy munkát igényel, de még nagyobb összefogást. Köszönet a Pro Schola Egyesületnek, amelynek a segítségével sikerült az Aradi Kulturális Központhoz benyújtott pályázat segítségével biztosítani a verseny anyagi hátterét. Köszönet a tanároknak és diákoknak, akik részt vállaltak a szervezésben, és elsősorban a munka oroszlánrészét végző tanítói munkaközösségnek, amely egy emberként állt a feladat mögé. Nem utolsó sorban pedig köszönet a szülőknek, akik a verseny minden mozzanatában mellettünk álltak és támogattak.

[Fotó: Almási Csenge, Csonka Nikolett, Fodor Tímea, Juhász Alexandra]

« 1 A 3 »

Csikys díjazottak román tantárgyversenyeken

szel_emese_nyito2019. április 22–25. között Székelyudvarhelyen tartották a romániai kisebbségek számára szervezett Román Nyelv és Irodalom Tantárgyverseny országos szakaszát. A versenyen résztvevő közel százhatvan diák közül, akik tizennyolc megyéből, a fővárosból, valamint Moldova Köztársaságból érkeztek, Szél Emese, a Csiky Gergely Főgimnázium V. A osztályos tanulója különdíjban részesült. Felkészítő tanára Dima Crina volt.

Etapa națională a Olimpiadei de Limba și Literatura Română pentru minorități și diaspora s-a desfășurat la Odorheiul Secuiesc în perioada 22–25 aprilie 2019. Dintre cei aproape 160 de elevi participanți care au sosit din 18 județe, din capitală și din Republica Moldova, Szél Emese, eleva din Colegiul „Csiky Gergely”, clasa a V-a A a obținut premiu special. Ea a fost îndrumată de prof. Crina Dima.

szel_emese_facebookNéhány nappal később, május 8-án, a Román Nyelv és Irodalom Tantárgyverseny megyei szakaszán eredményesen szereplő diákokat az Arad Megyei Tanfelügyelőség is díjazta. A képzeletbeli pódiumon iskolánk számos diákja is helyet kapott. A kisebbségek számára szervezett román tantárgyverseny Arad megyei szakaszán Szél Emese (V. A) I. helyezést, osztálytársa, Trăncău Alice pedig III. helyezést ért el. Mindketten Dima Crina romántanár tanítványai. A hatodik osztályosok versenyében Rudolf Barnabás (VI. A) I. helyezést, osztálytársa, Nyári Tamás pedig II. helyezést ért el. Ők Laura Vulpoiu romántanár tanítványai. A Solomon Marcus Lingvisztika Versenyen Spir Petra (XI. A, Rus Cristiana tanítványa) III. helyezést, Nyári Tamás (VI. A, Laura Vulpoiu tanítványa) pedig dicséretet érdemelt ki.

Valamennyi csikys díjazottnak gratulálunk a befektetett munkáért és az elért eredményekért!

Iskola másként – kirándulás a Néra völgyében

nera_volgye_sav

Az Iskola másként héten, április 15-én a IX. C és a X. C osztály tanulói Szente Gabriella, Drasztyl Andrea és Simon Tímea tanárnők kíséretében háromnapos kirándulásra indultak a Néra völgyébe. 

Hétfő reggel valamennyien bakanccsal, tréningruhával, enni- és innivalóval felszerelkezve gyülekezett az iskola udvarán. Ötórás utat követően megérkeztünk az úticélhoz, Románia egyik turisztikai nevezetességéhez, a Néra völgyébe. Elfoglaltuk szállásunkat a Căile Nerei panzióban, majd hamarosan az első túrára indultunk, a Şuşara vízeséshez. Síkos patakmenti sziklák, saras ösvények, meredek útszakaszok jelentettek kihívást a résztvevők számára, s mindezek lelassították haladásunkat. A végső cél azonban megérte, hiszen a vízesés épp olyan gyönyörű volt, mint azt előtte a képeken láthattuk.

Másnap, reggeli után a Bég szeme (Ochiul Beiului) forrástóhoz indultunk. Az út hegyi alagutakon és vízesések mellett vezetett. Az élményt megkoronázta a friss levegő, a tiszta természet, a hétágra sütő nap, majd a gyönyörű haloványkék, áttetsző tisztaságú tó az erdő közepén. Negyven kilométeres túrázás után késő délutánra érkeztünk vissza fáradtan a szálláshelyünkre, ahol finom bográcsos várt. Fáradtságunknak köszönhetően fegyelmi gondok se adódtak, szép csöndben tértünk pihenőre.

Harmadnap, szerdán, a reggelit követően a fáradt sereg a kártyázást választotta időtöltésként, majd előkerültek a nyársak, szalonna, hagyma és a többi tartozék, majd elkezdődött a sütögetés. Mire visszafelé indultunk Aradra, az idő is elszomorodott kissé, megeredt az eső. Szép élményekkel gazdagodtunk és már tervezzük is a jövő évi kirándulást.

[Fotó: Balogh Nikolett, Krucsai Richárd, Molnár Roland]

« 1 A 2 »