Erasmus+ projekttel Olaszországban (2. rész)

erasmus_olaszorszag_bb_sav

Ahogy ígértük, beszámolunk az Erasmus+ projekt keretén belüli olaszországi tartózkodásunk második hetéről a Reggio Calabriai régióban található Siderno városkában. Már az első hét is nagyon izgalmasan, tanulságosan telt, sok új és érdekes kihívással. Jobban megismertük önmagunkat, képességeinket, készségeinket.

Hétfőn, március 4-én folytattuk a szakmai gyakorlatot, délután pedig szabad foglalkozásunk volt. Ez alatt sikerült jobban megismernünk a várost, sétáltunk a központban, vásároltunk, este pedig lementünk a csodaszép Lungomare Falcomata nevű sétányra, megcsodáltuk a tengerpartot és élveztük a Jón-tenger káprázatos, szavakba nem önthető, festői hullámait.

Kedden, a gyakorlat után a régió turisztikai nevezetességeiről szóló érdekes bemutatón vettünk részt, délután pedig egy fontos feladatot kaptunk. Minden diák önállóan el kellett hogy készítse az önéletrajzát. Szerdán egy helyi iskolába látogattunk, ahol a diákok bemutatót tartottak nekünk Calabria régióról. Sok érdekes információt tudtunk meg a térség történelméről, a görög és bizánci hatásokról.

Csütörtök a kirándulás, a felfedezés napja volt. Munka után felfedeztük a régió egy részét, egy bizánci korból származó vár romjait, majd ellátogattunk egy bormúzeumba. A város polgármestere, egyben a múzeum megalkotója, bemutatót tartott nekünk arról, hogyan kell finom olasz bort készíteni, majd meg is kóstolhattunk egy hagyományos olasz bort.

A pénteki nap folyamán ellátogattunk Olaszország egyik legnagyobb nyomdájába és papírfeldolgozó, újrahasznosító gyárába. Később egy rövid hegyi túra után meglátogattunk egy jacht-kikötőt.

Szombaton kirándulni mentünk egy agroturizmussal foglalkozó céghez, ahol bemutatták a létesítményt és kóstolni, vásárolni lehetett a kertjükből származó speciális termékekből: bergamotto lekvárból, olívaolajból és különböző borokból. Egy római kori fürdő romjait is meglátogattuk.

Vasárnap szabad programunk volt, így megpróbáltunk minél több időt tölteni a tengerparton és gyönyörködni a végtelen kékben, hiszen fürdeni még nem lehetett. Délután pedig búcsút vettünk Siderno városkától és elindultunk Reggio Calabria felé, magunkkal vive sok-sok új tapasztalatot, készséget, tudást. Két kellemes hetet tartózkodtunk itt, az utolsó hetünket pedig Regio Calabriában töltöttük. Erről a gyönyörű tengerparti városkáról, a Calabria regió fővárosáról is rövidesen beszámolunk.

[Fotó: Ádám Jácinta, Dobrai Szilvia]

« 1 A 2 »

Erasmus+ projekttel Olaszországban

erasmus_olaszorszag_sav

A Csiky Gergely Főgimnázium hét tizenegyedik osztályos, turizmus szakos diákja három hetes szakmai gyakorlaton vett részt Olaszországban, Sidernoban és Reggio Calabriában, iskolánk 2018-1-RO01-KA102-048470 számú Erasmus+ projektje keretén belül, amelynek címe: A turisztikai technikus ismeretei, készségei és hozzáállása európai perspektívából (Cunoștințe, abilități și atitudini la tehnicianul în turism din perspectiva europeană). A projekt fő kedvezményezettje és koordinátora a nagylaki Jozef Gregor Tajovsky Elméleti Líceum, iskolánk partnerként vesz részt benne az aradi Közgazdasági Főgimnáziummal együtt.

Február 24-én, vasárnap este érkeztünk meg Olaszországba, Hasas Paul tanár úr kíséretében. Szállásunk a dél-olaszországi, tengerparti Siderno városkában, a Grand Hotel President szállodában volt, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a hihetetlenül kék tengerre és a hegyekben elhelyezkedő kicsi falvakra. Összesen két hetet töltöttünk ott.

Hétfő reggel a Full Travel utazási irodában kezdtük a gyakorlatot, ahol megismerkedtünk az ott dolgozó emberekkel, a munkavédelmi szabályokkal, a különböző részlegekkel és munkafolyamatokkal. Ezt követően egy bemutatón vettünk részt, amelynek témája a közösségi média szerepe és hatása a reklámozásban.

Kedden kezdtük el a tulajdonképpeni munkát az utazási irodában, délután pedig különböző, szakmánkhoz közel álló bemutatókon vettünk részt, mint például olasz gasztronómia és kultúra, illetve megismerhettük a csak Reggio Calabria és Szicillia tartományokban honos különleges gyümölcsöt, a bergamontét. E gyümölcs a térség kincse, kivonatából parfüm esszenciát is készítenek, melyet a gyógyszeriparban is használnak, illetve olyan híres cégek keresik, mint a Dior. Alakra egy nagyobb fonyadt zöld citromra hasonlít, míg ízre a grapefruithoz.

Az elkövetkező három napban, a napi hatórás szakmai gyakorlat idejére kétfős csapatokra osztottak és három különböző városban, illetve utazási irodában dolgoztunk: Full Travel, La Diano Viaggi és Itravel.

Hét végén ellátogattunk két középkori városba, amelyek a Stilo és Bivongi hegyekben találhatók. Érdekességük a hegyoldalba épített különleges kőházak sokasága. Egy ortodox és egy katolikus templomot is meglátogattunk itt, majd kirándulásunkat egy hosszú sétával zártuk.

Az első hét nagyon izgalmasan telt. Sok csodálatos élménnyel gazdagodtunk, sok mindent tanultunk és sok új információval gyarapodott tudásunk. Hamarosan folytatjuk élménybeszámolónkat a gyakorlat második hetének leírásával.

Köszönjük, Erasmus, ezt a nagy lehetőséget!

[Fotó: Ádám Jácinta, Dobrai Szilvia]

« 1 A 2 »

Erasmus-beszámoló a spanyolországi projektről

erasmus_bemutatas_sav

Picit megkésve, de nem elfelejtve… Május 23-án délben a Let’s Benefit című Erasmus+ projekt csikys résztvevőinek spanyolországi útibeszámolóját tekintették/hallgatták meg iskolánk közgazdaság szakos diákjai számos pedagógus jelenlétében.  Folytatás

Spanyolországi naplójegyzetek (III.) – Erasmus+ projekttel Granadában

erasmus_spanyolorszag_3_sav

Naplójegyzet-szerű beszámolónk befejező részéhez érkeztünk. A Csiky Gergely Főgimnázium 10 közgazdaság szakos tanulójának a Let’s Benefit című Erasmus+ projekt keretében Spanyolországban töltött második hetét foglaljuk össze, amely kiértékeléssel, tengerparti élményekkel, majd pedig a hazaúttal ért véget.  Folytatás

Spanyolországi naplójegyzetek (II.) – Erasmus+ projekttel Granadában

erasmus_spanyolorszag_ii_sav

Folytatjuk naplójegyzet-szerű beszámolónkat a Csiky Gergely Főgimnázium 10 közgazdaság szakos tanulójának a Let’s Benefit című Erasmus+ projekttel kapcsolatos spanyolországi élményeiről, tapasztalatairól. A diákok Tóthpál Renáta igazgató-helyettes és Fekete Karolina angoltanár kíséretében a spanyolországi Granadában két hét szakmai gyakorlaton vettek részt.  Folytatás

Spanyolországi naplójegyzetek (I.) – Erasmus+ projekttel Granadában

erasmus_granada_i_sav

Április 28-án, szombaton, a Csiky Gergely Főgimnázium 10 közgazdaság szakos tanulója Tóthpál Renáta igazgató-helyettes és Fekete Karolina angoltanár kíséretében a spanyolországi Granadába vette az irányt a Let’s Benefit című Erasmus+ projektnek köszönhetően, hogy két hét szakmai gyakorlaton vegyen ott részt. Az 5 tizedikes és 5 tizenegyedikes szerencsés utazó kiválasztása már hónapokkal ezelőtt megtörtént, egy vizsga alapján. A spanyolországi útról naplószerűen, több részletben, és természetesen sok szép fotó kíséretében fogunk beszámolni itt, a weblapon.  Folytatás

Képes beszámoló az Erasmus+ projektről minden érdeklődőnek

erasmus_beszamolo_sav

Április 19-én, csütörtökön 13 órától került sor az iskolánk Let’s BENEFIT című Erasmus+ projektje keretén belül megvalósult első szakmai gyakorlat képes beszámolójára, a Csiky Gergely Főgimnázium dísztermében.  Folytatás

Erasmus+ projekttel az Egyesült Királyságban (II. rész)

erasmus_anglia_ii_sav

Ahogy ígértük, beszámolunk az Egyesült Királyság Wales tartományában való tartózkodásunk második hetéről is. (Az első hétről március végén írtunk.) Walesbe iskolánk Let’s Benefit című Erasmus+ projektjének köszönhetően juthattunk el. A projekt célkitűzése, hogy kéthetes külföldi szakmai gyakorlatot biztosítson tíz-tíz, a X–XI. évfolyamon közgazdaság-, illetve turizmus osztályban tanuló diák számára.  Folytatás