Jó tett helyébe jót várj! – Látogatás a kisjenői gyermekotthonban

kisjenoi_gyermekotthon_sav

Amint azt az Udvari Kamaraszínház aradi fellépésének beharangozó cikkében jeleztük, az előadás szervezői jótékony célból gyűjtést szerveztek az erdőhegy-kisjenői Gyermekek Biztonságban nevű gyermekotthon javára. Az adományt iskolánk diákjai hittantanáraik kíséretében április 8-án, hétfőn juttatták el az erdőhegy-kisjenői gyermekotthonba, s az ott nevelkedő fiatalokkal találkoztak. A látogatás ötletét a Biblia ihlette, mely szerint a húsvétot megelőző időszakban tegyünk valamit, ami a gyakorlati böjtről szól.

A kisjenői gyermekotthont egy kedves német család alapította meg évekkel ezelőtt, és jelenleg egy tucatnyi gyermek él ott. Vallástanáraink, Back Mária és Vékony Zsolt szervezésében nyílt lehetőségünk meglátogatni ezeket a csodás és nagylelkű gyermekeket, hogy megismerjük őket, beszélgessünk velük, és így értékelni tudjuk azt, amit Istentől kaptunk.

Miután a gyermekek elmesélték nekünk otthonuk történetét, körbevezettek minket és bemutatták, hogy hol töltik mindennapjaikat, hol tanulnak és hol játszanak. A nevelők gondoskodtak rólunk, és terített asztallal vártak minket. Ezúton is köszönjük nekik!

Az adomány átadása és az ebéd elfogyasztása után megnézhettük a fotóalbumokat, melyeket minden évben felfrissítenek újabb képekkel. Azután egy közös játékot játszottunk, majd megöleltük egymást és integetve búcsúztunk el.

Köszönjük Pálfi Anett tanárnőnek, Naschauer Kingának, valamint Horváth Rolandnak az adomány összegyűjtéséhez nyújtott segítséget!

„Nagyon örülök, hogy volt lehetőségem ellátogatni az otthonba. Jó volt elbeszélgetni az ott lévőkkel, megtudni többet az életükről. Mind nagyon kedvesek, közvetlenek voltak, ami kellemes meglepetésként ért, teljesen más volt ahhoz képest, amit indulás előtt elképzeltem.” (Csapó Vivien, X. A)

„Legnagyobb élményem a látogatás alatt a diákok reakciója volt. Gyönyörű volt látni, ahogyan a diákokat megérintette ez a találkozás. Ahogyan az árva gyermekek ebéddel vártak, ahogyan felszolgáltak nekünk, ahogyan bevontak minket az életükbe egy órára, mindez nagyon ledöbbentett. Ugyanakkor rájöttem arra, hogy mennyire nem tudjuk értékelni azt, amit ajándékba kaptunk a Fennvalótól. Megerősödtem abban a meggyőződésemben, hogy a szeretetszolgálat lelki feltöltődést jelent és a krisztusi szeretet a mindennapi életben kezdődik és ott válik valósággá.” (Vékony Zsolt, vallástanár)

[Fotó: Horváth Roland, Juhász Alexandra, Vajda Noémi]

A nagy átverés

ures_sir_sav

Az idén a Húsvétvasárnap kivételesen április 1-jén van. Hirtelen arra gondolhatunk, hogy mindez véletlen egybeesés, mert hát a naptári időszámítás erre a napra helyezte a feltámadás ünnepét. Jó keresztyénekként egyből rávághatjuk: a Húsvétnak semmi köze nincs, nem is lehet az úgynevezett „bolondok napjához”, amelyen megtréfáljuk, jó értelemben átverjük egymást.  Folytatás

A húsvéti keresztút stációi csikys diákok rajzain

husveti_keresztut_rajzokban_sav

A kereszténység legnagyobb ünnepére készülődve iskolánk diákjai rajzokon örökítették meg a keresztút 14 állomását. A Back Mária katolikus hitoktató ötlete alapján készített munkákat Siska-Szabó Hajnalka rajztanárnő segítségével a Csiky Gergely Főgimnázium folyosóján függesztették ki még a nagyhét elején.  Folytatás

„Hozzád száll az énekem” – húsvéti flashmob

Hozzád száll az énekem, Ő nem ereszt el – e két énektől visszhangzottak a Csiky Gergely Főgimnázium folyosói április 12-én, szerdán, a nagyszünet előtti percekben. Vékony Zsolt József református lelkipásztor, vallástanár vezetésével előbb a XII. A, majd más osztályok diákjai és tanárai is csatlakoztak a húsvéti flashmobhoz, amellyel a kereszténység legnagyobb ünnepére hangolódhattunk az iskolában is.

A flashmobról készített kis videóval kívánunk valamennyi látogatónknak áldott, békés húsvétot, szép ünnepet!

Folytatás

Vallásos örökségünk felfedezése

egyhazi_kiallitas_sav

A mai rohanó és fokozatosan elszemélytelenedő társadalmunkban hitünk és vallásos életünk gyakorlása egyre inkább háttérbe szorul a családi és egyéni életünk terén. Ebből a mindennapos tapasztalatból kiindulva, az Iskola másként hét szerdai napján, március 22-én, 8–14 óra között egy kiállítást szerveztünk annak érdekében, hogy kereszténységünk értékeit és hatalmas lelki örökségét bemutassuk a kisiskolások számára. Azért csak nekik (legalábbis egyelőre), mivel fejlődéslélektani szempontból ők sokkal nyitottabbak Isten és a vallásos témák iránt.  Folytatás

Húsvét a Nagyinál, a Szivárvány előadásában

Szivarvany_babeloadasok_sav

A Szivárvány bábcsoport 2013-ban alakult Aradon. Önkéntesekből, főként diákokból áll, így a bábelőadások megtekintése is ingyenes. Magyar tannyelvű óvodákba és iskolákba járó gyermekekhez látogatunk el. A kellékek nagy részét megvásároljuk, a többit pedig a bábosok készítik el. A költségeket önkéntes adományokból fedezzük.  Folytatás